Много е трудно да се проследи историята на изобретяване и възникване на велосипеда. Всяка държава иска да припише това откритие на себе си. Затова в наши дни в Интернет се срещат много източници на информация с различни версии, правдоподобни или не съвсем. Всъщност съществуват две основни версии за това, кой пръв е изобретява първия велосипед в света. Според едната версия, първият велосипед е създаден в Русия от някакъв човек, по професия ковач, Артамонов. Но по-късно това изобретение е било забравено. Тогава са го наричали двуколка. Според втората версия за първи изобретател на велосипеда се счита Карл фон Дрез. За него ще стане дума по-късно. Самата идея за придвижването на човека на колела, за сметка на неговата собствена физическа сила, се появява много отдавна. Примери за това могат да бъдат всевъзможни колички на две и четири колела. Такива изобретения почти едновременно са развиват в тогавашния европейски свят, например във Франция и Германия.
ВЕЛОСИПЕДИ И КОЛЕЛА ОНЛАЙН В СПОРТЕН СКЛАД БГ

Велосипедът е не само прекрасно средство за отдих, развлечение и спорт, но и удобен начин за придвижване. Той има редица предимства пред другите видове транспорт. Той е евтин, осигурява качествено физическо натоварване, не замърсява природата и ни дава възможност да се наслаждаваме на нейната красота. Освен това, велосипедът ни дава усещането за собствена независимост; нали с него можем да се запътим накъдето ни хрумне.
Сега произвеждат велосипеди с най-различен дизайн и конструкция, като се започне от триколки за бебета и се стигне до спортни, планински и състезателни велосипеди. Най-популярни са т.нар. планински велосипеди, показани по-долу. Основните компоненти на планинския велосипед работят по един и същ начин при различните модели, но всяка фирма производител дава и нещо от себе си. Леката велосипедна каска е изработена от пластмаса. Независимо от типа на велосипеда, той трябва да Ви подхожда по размер. Разделете стойността на вашия ръст на числото 3 и ще получите идеалния размер на вашата велосипедна рамка, от лоста на педала до основата на седлото. Когато Вие седнете на велосипеда, върховете на пръстите на двата Ви крака трябва да могат да докосват земята. Научете се да се грижите за Вашия велосипед. Правила за безопасност при каране на велосипед:
Да карате велосипед е несравнимо удоволствие, но такова занимание може да бъде и опасно, особено по автомобилните пътища. Спазвайте следните правилата за безопасно каране и няма да имате проблеми:
- Научете пътните знаци, пътните сигнали и винаги ги спазвайте;
- Наблюдавайте поведението на водачите на другите превозни средства, и се научете правилно да подавате сигнали;
- Обличайте светли или светлоотразителни дрехи, за да се виждате добре и през деня и през нощта;
- Носете защитни дрехи и каска;
- Уверете се, че в предната и задната част на Вашия велосипед сте монтирали добри светлоотразители или светлини. Винаги ги използвайте в тъмното;
- Не превозвайте пътници и не закрепвайте върху волана на велосипеда си широки предмети;
- Преди да излезете да карате, се уверете, че Вашият велосипед и неговата спирачна система са в изправност.